|
Post by mar4eto12 on Jan 7, 2022 16:52:59 GMT 2
Здравейте, момичета! Понеже покрай изцепките на инфлуенсърите често обсъждаме майчински теми, някои сме се обебчили скоро, а на други им предстои, реших да създам една тема, в която да обсъждаме всичко свързано с бременността и майчинството (ама като казвам всичко: лекари, болници, кърмене, новородени, "тодлъри", ученици, пубери). С някои от вас съм си писала на лично разни неща, а и толкова други разнообразни теми има тук, защо не и една такава. Аз се обебчих преди малко повече от четири месеца и имам прекрасна дъщеричка. Справяме се сами с таткото, защото така искаме, въпреки че и аз, и той и семействата ни сме от София, предпочитам сами да я гледаме. Мъжът ми често казва в тази връзка: "Много баби, хилаво бебе."
|
|
|
Post by noclue on Jan 7, 2022 17:56:35 GMT 2
Хехе, Марче, супер тема. Аз се обебчих ☺️ преди повече от 6 месеца, родих в Токуда при д-р Богданова (на Пепе докторката, да 😀) Периодът 2.5 - 5.5 месец беше абсолютен ад за мен заради бебешкия сън, кратки дремки, приспивания, чести нощни събуждания и тн. Има светлина в тунела и сега се позакрепиха малко нещата, та да ви окуража мамчетата, които сега преминавате през нещо подобно - всичко е на периоди и става по-добре евентуално
|
|
|
Post by ОригиналенНикнейм on Jan 7, 2022 18:17:36 GMT 2
Е, с голям кеф се записвам и ще следя с кеф и ще питам вече обебчените! хаха Аз след дълго лутане и репродуктивни посещения и интервенции и куп лекарства, най-накрая съм в очакване и на нашето човече! В началото на пети месец вече ме тресе огромно желание за покупки и планове.. Не искам да чакам последния момент, защото в жегите с корем да обикалям - не, мерси. В лека еуфория съм даже бих казала хаха Иначе аз се следя в Надежда, но май ще си сменям докторката, че нещо мм май не е моята.
|
|
|
Post by mar4eto12 on Jan 7, 2022 21:19:25 GMT 2
noclue, и аз родих в Токуда, но при д-р Атанасова. Безкрайно доволна съм от всичко и препоръчвам болницата с две ръце, нищо, че започнаха 2022 с нов ценоразпис. Вени, стискам палци всичко да върви добре и леко. За Надежда чувам все по-разностранни мнения, приятелка роди секциопреди по-малко от месец и един дежурен лекар ѝ направи хематом на белега, беше с адски болки и още я боли и ѝ е трудно да се грижи за бебето. Аз пък също със секцио, на втората седмица бях като нова, сякаш не са ме рязали. Лично аз съм много озадачена от политиката им да няма избор на екип, наистина не разбирам каква е файдата от цялата работа? Онези лекари, които Попова спомена да имат работа, защото иначе никой не би ги избрал (ако приемем това, което тя каза за вярно)? Щом имаш съмнения, моят съвет е да потърсиш друг лекар, когото да почувстваш, че е твоят в която и да е болница, най-важното е да се чувстваш спокойна и в добри ръце. Относно покупките, моят съвет е да вземете само най-важното. Да, за всеки това са различни неща, но е някакъв ориентир. Аз мислех, че няма да бебенося, но то какво стана, подариха ми слинг, после раница и си джиткам с бебето, до преди няколко дни не бях разпъвала количката цял месец. Но не ги бях купила предварително, защото не знаех дали ще ми влезнат в употреба. Както и дрехите - приятелки ми дадоха ТОНОВЕ, свекърва ми купува и вече не знам къде да ги слагам. Не се презапасявай ми е мисълта, всичко може да се купи в движение, но и много подаръци ще има. Надявам се темата да потръгне и да намираме полезни съвети тук.
|
|
|
Post by ОригиналенНикнейм on Jan 7, 2022 21:45:03 GMT 2
Аз реших да остана в Надежда, защото аз лично съм безкрайно доволна. Първите месеци бяха много тежки и рискови и там направиха и невъзможното да се справят с всички ситуации! Винаги ще съм благодарна. И докторката, при която съм сега е страхотен професионалист, но просто попаднах на друг, който ми допада повече. Иначе за раждане не съм сигурна, че ще е там, защото не съм сигурна дали искам да дам 3 хиляди и да не мога да избера екип… за мен това е абсурдно!!! То има време де, но нямам против и в държавната в Перник. То ще се покаже..
|
|
|
Post by noclue on Jan 7, 2022 22:08:58 GMT 2
Ухаа, още колко по-скъпо е станало е в Токуда?
|
|
|
Post by mar4eto12 on Jan 7, 2022 22:51:38 GMT 2
Ухаа, още колко по-скъпо е станало е в Токуда? Уж не много, ама като се насъберат нещата и си става сума. Не, че преди не беше, ама сега направо... Ехограф вече е 60 лева, а тонове 50...
|
|
|
Post by Foxy on Jan 8, 2022 1:15:57 GMT 2
Записвам се и аз за темичката🍀 В средата на седми месец съм, живи и здрави март месец ще посрещнем дъщеричка 🤞 Относно подаръците за новородено: с мм сме забранили такива от роднините. Не искам да се затрупваме с неща, които може и да не ползваме. Сега има всичко на една ръка разстояние, няма смисъл от презапасяване. Пък и друго си е, ние двамата да си изберем всичко 😊 Казали сме, ако имат желание да правят подаръци, да ни дадат паричната им стойност и да си взимаме нужните ни неща. Имам дилема относно помощта от бабите. Едната се е затичала да помага няколко седмици след раждането. Ние, обаче, искаме сами да се справяме. Не си представям непрекъснато присъствие от някой вкъщи, за да ми помага с бебето. Та, умуване как най - деликатно да им го кажем това, без да има обидени. Все пак е първо внуче и от двете страни.
|
|
|
Post by klaudia on Jan 8, 2022 1:37:31 GMT 2
Помощ от майка ми имах първата седмица, но като цяло не беше нужно, защото бебето беше спокойно и се оправях сама. Сега с второто им казах, че нямам нужда от помощ, ММ ще вземе отпуск 1-2 седмици, за да не вдигам голямото дете, защото ще раждам секцио. Много се натоварвам, когато има някой друг вкъщи, постоянно съобразяване, предпочитам спокойствие, колкото и да ми е трудно. С подаръците от близки е доста трудно, с първото дете ми подариха толкова много и ненужни неща, дрехи, какво ли още не. Този път срам, не срам им казах, че всичко сме купили сами и от нищо не се нуждаем. Другата седмица се очаква да родя, планово секцио, надявам се всичко да е наред, защото доста паника ме е обзела.
|
|
|
Post by noclue on Jan 8, 2022 9:33:34 GMT 2
Лека бременност и раждане, мамчета ❤️ Относно помощта от баби, дядовци, лели, стринки и тн, възползвайте се от положението си на най-важни и специални, без много да ви пука. Ако искатв някой да ви помага, потърсете помощ, ако не искате някой да ви се мота в краката - казвате си директно. Все пак вие трябва да свиквате да се оправяте с бебето, то има нужда единствено от вас в началото и без това. Когато родих, моята майка остана няколко дни с нас, за да помага с готвенето, чистенето и кучето, но за бебето не ми е помагала, само му се радваше и изтръпваше като види пъпчето, та даже я беше страх да смени памперс 😀. Свекито се беше настроила и нея да я викаме, но не настоя, а и в един момент с мъжа ми просто искахме да си останем сами най-накрая. В интерес на истината помощ ми потрябва няколко месеца по-късно, когато мина новороденият период, бебето има нужда вече от повече внимание и занимаване, но домакинските задължения се трупат, та тогава им направихме едно гости на родителите.
|
|
|
Post by mar4eto12 on Jan 8, 2022 10:00:40 GMT 2
За подаръците, при нас родителите общо взето ни послушаха преди раждането и даваха пари - това да е от едните, това от другите. Бяхме им казали ако толкова искат да подарят нещо, да питат какво и ние да избираме, те да осребряват. След раждането свекървата се скъсва да купува дрехи, въпреки че и двамата ѝ казваме да не го прави, но тя "не можела да се сдържа"... Затрупани сме, детето не може да ги износи толкова бързо.
Иначе уж и на приятелите бяхме казали без подаръци, но всеки се чувства длъжен да донесе нещо и тук нещо малко, там нещо малко, приятелите на родителите ни пращат подаръци и те се натрупват. Вчера ни подариха надуваем басейн кумовете на свекърите...
Та моят опит с подаръците е "какво сме казали, а то какво стана..." 😅 Мантрата "всичко си имаме" никой не я чува.
Относно идването за помощ: твърдо и ясно и някой ако цъфне с куфари да се нанася, вратата в носа, ако сте казали, че не искате. Помощ за готвене и чистене - според нуждата - ние не сме имали. Според мен, щом двама млади са решили да имат дете, те ще си го гледат и ще се учат заедно с него.
Ама какво ли знам аз, и според двете баби детето е голо и с "ледени ръце", които обективно са топли...
|
|
|
Post by Foxy on Jan 8, 2022 12:31:10 GMT 2
Тя свекървата каза:"Вие да не мислите, че едно новородено се гледа толкова лесно?! " 🤣
Сега един по - сериозен въпрос. Откъде купувате бебешките дрешки? И какви размери бяхте или сте подготвили за новороденото? Най - малкият или следващият, например.
|
|
|
Post by mar4eto12 on Jan 8, 2022 12:47:05 GMT 2
Аз много дрехи получих от приятелки, но и малко купувах. ХМ са ми любими, на Лидл са малко мех, но за цената си са окей. Имам и подарени дрешки на Некст, за мен лично са малко скъпи, а не отстъпват на ХМ по качество. Пепко са окей за 2-3 носения и след 2-3 пранета изглеждат все едно са носени от 2-3 деца. В началото имах 56 размер по 5-6 неща от тип (ританки, боди с къс/дълъг ръкав) и постепенно качих на 62, като понеже ХМ са леко уголемени, тях продължава да ги носи и сега, въпреки че е над 62 см. Размерите като цяло са малко пунта Мара, аз гледам как му се седи на бебето и по това се ориентирам. В момента носи неща, които по етикет са 56, 62 или 68. Go figure.
|
|
|
Post by ОригиналенНикнейм on Jan 8, 2022 13:17:39 GMT 2
Аз няма да залагам на много неща категорично. Първо по 3-4 бр. макс от вид. Иначе в ХМ гледах страхотни неща и даже първото комплектче си взех от тях, но наистина са уголемени. Исках 56, но ми се стори огромно и взех 50 и продължавам даже да мисля, че би било огромно. Видях, че имат голям избор и на много прилични цени всъщност. Аз в началото помощ бих приела само от майка ми или баща ми. Със свекървата не се понасяме и нямам нужда да ми чете излишно на главата. Особено като се има предвид, че аз като кажа нещо, тя все е на контра. Не, благодаря. А и не бих искала галимации и лудници вкъщи… А относно покупки и подаръци като цяло съм решила да си направя списък какво да си купя аз, какво ще взема от вече родили приятелки и какво да е за подарък.
|
|
|
Post by klaudia on Jan 8, 2022 14:08:55 GMT 2
Много харесвам дрешките на ХМ, като качество и цена са супер. Купувам от Лидл и Кауфланд ако харесам нещо, защото са на нормални цени и хубави материи. Дрехите на Некст са супер, но ми се виждат доста скъпи, от там купих 3 ромпъра в комплект за около 50 лв, бяха първите дрешки, които купих като разбрах, че съм бременна. С първото дете купувах и от Пепко, но доста бързо се захабяват, изглеждат като носени от няколко деца, а не изпрани 3 пъти. Колкото до размери за начало взех 50 и 56, предполагам, че бебето няма да е повече от 50 см, защото с таткото не сме от най-високите. Много необходими за мен са муселиновите пелени, харесвам тези от Икеа и Вис Виталис. Използвам ги буквално за всичко. Дори след баня, когато бебето е новородено слагах над хавлийката, много добре попиват и не се налага бясно подсушаване с хавлията. Много полезна покупка е подложката за повиване, която се слага над кошарата. Мислех, че няма да ми трябва, но след секцио е доста удобно, защото се сменят (без да преувеличавам) по 10 памперса и не е лесно да се гърчиш на леглото. Надявам се да бъда полезна на някоя мама
|
|
805 posts
|
Post by Yogurin@ on Jan 8, 2022 14:57:33 GMT 2
По въпроса за помагането: много болна тема ми е това в момента. Свекърва ми е супер и винаги се държала като към своя дъщеря към мен, но сме на път да се изпокараме доживот сега. ММ я викна да ни помага с близначетата, но на мен ми писна да се съобразявам и да се бута и налага. Иначе, за дрешките - ние досега не сме им купували (те и ни изненадаха с появяването си с месец по-рано). Добре, че един колега на ММ има малко по-голямо детенце от нашите и ни беше дал умалените му дрешки, та спаси непредвиденото положение. Малко са се попрестарали там, защото сменяме и на двамата по няколко пъти дрешките и все още има много необличани.
|
|
|
Post by lon on Jan 8, 2022 15:59:55 GMT 2
Много хубава тема ,момичета 😊 Моят господин е вече на 2г ,но ще се включвам и аз.Ще споделя моя опит до тук ..раждането беше естествено и много болезнено ,такава болка до сега не бях изпитвала 😬 Първите 2-3 месеца след раждането бяха голям стрес ,не успявах да кърмя и това много ме депресираше,като прией факта ,че няма да ми се получат нещата се успокоих.За дрешки не съм се притеснявала ,двете ми най-добри приятелки имат по-големи момчета и ме снабдяват редовно само обувки му купувам.Помощ не сме имали от близки ,роднините ни живеят в друг град и се оправяме сами.След първата година се наложи да се върна на работа и прехвърлих втората година от майчинството на свекърва ми,съответно тя дойде да живее в къщи да гледа детето ..е просто едвам я изтърпях 1 година ,всичко ме дразнеше в нея и подхода и' ...просто ужас си беше 😁 С нетърпение чаках деня в който дребното ще започне да посещава на ясла и свекито ще си тръгне ,направо се преродих! 😅 По-добре да се оправяме сами ,не ми трябва никой на главата ..та споделих си премеждията 😁
|
|
|
Post by ОригиналенНикнейм on Jan 8, 2022 16:20:22 GMT 2
При нас как ще е не знам, защото с работата е много сложно и ще ми дадат 2-3 месеца почивка, но майчинство няма да излизам. Ще се налага да си работя от вкъщи, но вярвам, че ще се справим и сами.
|
|
|
Post by mar4eto12 on Jan 15, 2022 12:47:13 GMT 2
Аз да ви разкажа за новото яке за бебеносене, което си купих. Поръчах го от немския Лидл и реших да се застраховам и да поръчам един размер по-голямо от обичайния ми размер. Та вместо Л, поръчах ХЛ и ми седи като чувал... Снощи поръчах ново, този път Л, като голямото го изпрах и ще го нося няколко пъти, когато ми се наложи да излизам, докато пристигне новото. Ако има сред вас някоя, която има нужда от такова яке и ХЛ би ѝ станало, нека ми пише на лично. С уговорката, че ще го нося няколко пъти и после ще го изпера отново. Ако не намеря човек, ще го пусна в ОЛХ.
Иначе якето е много хубаво, по-скоро есенно-пролетно отколкото зимно, но на много по-приемлива цена отколкото подобни якета в Сгушени например (150лв+). Аз го купих за 30 евро плюс 20 лева транспортни разходи (10 е Германия и 10 в България). С по-дебели дрехи и хубав шал според мен ще е супер и за по-студени дни, когато трябва да се излезе набързо за нещо, ще е окей.
|
|
|
Post by gabolina91 on Jan 29, 2022 21:48:49 GMT 2
Виждам, че не сте писали скоро в тази темичка, но реших и аз да се включа по някоя от темите, които сте засегнали. Нашето бебче скоро ще стане на 3 месеца. По отношение на помагането - преди да родя си мислех, че ще ми трябва много помощ, доста се притеснявах, но за щастие двамата си се справяме и не се е налагало много помощ от бабите. В началото майка ми идваше да ми помага, но по-скоро с домакинската работа и то за някой друг час. Не е стояла по цял ден, а и тя самата не искаше, хем да не ни се меси, хем и тя си е свикнала в нейния си дом, а и тя виждаше че ние си се оправяхме. Така че на момичетата, на които им предстои - наистина не се страхувайте, ще се справите. За мен също е по-ок, че нямаше много хора около мен и да не ми се месят за всяко нещо... Всеки дава акъл, малко или много те подценяват, защото си млад родител и аз лично се дразня на моменти. Знам че всеки го прави за хубаво, уж да ти помогне със съвет и тн. Понякога да има и полезни такива, но понякога има и неща не на място. А и като си помисля че тепърва ще ми се дават акъли и ми настръхва косата.😁 Затова най-добре двамата родители да си се учат заедно в началото и да си придобият опит и увереност сами.
По отношение на дрешките - аз от различни места съм купувала - и от Айко, от Уайкики, от Лидл, от Синсей, от разни квартални магазинчета също. След като родих, колеги на мъжа ми, ни дадоха също дрешки и общо взето се запасяваш... Наистина няма нужда да се купуват много неща, вече се уверих. Моята най-добра приятелка също ми даде доста неща от нейното детенце и наистина си спестихме някои покупки. Други приятели също ни дадоха някои неща. Мен не ме притеснява, че нещо е ползвано, даже ми стана приятно, че всеки иска да ти помогне. Хем и те си освобождават място от неща, които вече няма да им влязат в употреба, хем и ние спестяваме от някои покупки. Вече пазара е толкова пренаситен с неща и толкова е скъпо всичко...
|
|
805 posts
|
Post by Yogurin@ on Mar 17, 2022 11:38:20 GMT 2
Момичета, да ви питам - сред вашите бебчета има ли такива, които да са били пристрастени да ги държиш постоянно на ръце? Нашите близначета станаха на 3 месеца вчера и е някакъв ужас, защото постоянно искат да са ни в ръцете / скута. Тъкмо си приспал някое от тях и го оставяш в легълцето, то усеща и веднага надува гайдата....ако не се усети, то пък другото заплаква за гушкане. Единственият позитив е, че така блокирана имам повече време за форума. Къщата е като след паднала бомба и единстеното време, в което мога да шетам е много късно вечер, когато единствено спят в кошарките си.
|
|
|
Post by Minnie on Mar 17, 2022 11:57:09 GMT 2
Моето беше така - спеше само в ръцете ми. Само като усетеше, че се допира до леглото и се събуждаше с рев. До степен, че месеци наред седях на дивана докато бебето спи, а дремките си бяха стабилни - по 2-3-4 часа не можех да мръдна. Колко рев съм изревала само аз си знам, имах проблеми с колената, кръста и други. Спасението ми беше слинг и после раница - много ѝ харесваше, успявах да пускам прахосмукачка, да готвя, да оправям прането. Израстна го този период около годинка може би, тогава вече се научи да спи на леглото, аз си лежах докато заспи дълбоко и после се изнизвах. Съчувствам ти, представям си с две как е. Ако имаш възможност за консултация и наем на слинг опитай - мисля, че Вълшебен възел и Слингомания имаха опит с тандемно носене и малки бебета. Ако не сработи при вас поне не пречи да опитате.
|
|
|
Post by verkapiperka on Mar 17, 2022 20:16:10 GMT 2
Здравей, Йогурина. И при 4-те ми деца беше така. А и на 3-я месец има криза на растежа. При първото ми дете беше най-леко. По едно време си мислех, че е защото премина на АМ - след 40-я ден окончателно. Но кой знае. Другите са кърмени. Спасявали са ме слингове и раници, а нощно време спяхме заедно. Нещата отшумяват със захранването, пълзене, прохождане. И на мен ми е идвало да се гръмна. Представям си какво ти е. Търпение и здрави нерви.
|
|
805 posts
|
Post by Yogurin@ on Mar 17, 2022 20:36:18 GMT 2
Лелеее, 4 деца....респект. Значи още към 3 месеца, това е обнадеждаващо.
|
|
|
Post by lyra on Mar 17, 2022 21:02:27 GMT 2
Има скок в растежа и регресия на съня около 3/4 месец, тогава и мойте двамата бяха така. С малката мина по-плавно, ама имах опит вече. Забравих да спомена, че регресията в 8мия месец е по-"весела"
|
|
|
Post by kahlan on Mar 18, 2022 21:59:26 GMT 2
И аз потвърждавам за регресията в 4-и месец. Както си спеше по цяла нощ, започна да се буди, да се мята и да мрънка. Някъде до средата на 5-и месец премина. Наскоро навърши 7 месеца и малко се плаша за регресията в 8-и. Тя никога не е спала през деня (не съм чувала за новородено, което не спи - ама ей на, падна се на мен). Но пък винаги е спала почти по цяла нощ. Сега се приучва да спи по 2 пъти на ден и съм постоянно около нея, за да, ако се събуди, да мога да я приспя отново. Че само по 30 мин спи, а за 2 пъти сън после става много кисела. Също използвам едно приложение (The Wonder weeks), което показва скоковете в растежа. Платено е, не помня до мисля че беше до 10 лева. Много ми е интересно и полезно.
|
|
805 posts
|
Post by Yogurin@ on Mar 18, 2022 22:03:43 GMT 2
Благодаря за споделеното мнение, дами, дава надежда...въпреки че моите сладки тегоби са по две на бройи страданието е двойно, но ще го преживеем.
Да ви питам, защото това е следващата ми стъпка - има ли някоя от вас, която е правила захранване водено от бебето, а не стандартното, което е препоръчвано от педитата? Да си призная, склонна съм да го пробвам, всякакви остарели методи, вкл. препоръките от педиатър не могат да ме спечелят.
|
|
|
Post by kahlan on Mar 18, 2022 22:12:06 GMT 2
Стискам палци бързо да мине периода Аз захраних на 4 месеца и половина (знам какво препоръчва СЗО, но аз нямах кърма, но това е друга дълга и болезнена тема). Чесно казано, доста се притеснявам да дам на детето парчета храна. А и да готвя няколко неща... не, не е за мен. Както почти не спи, едвам смогвам да сваря и пасирам пюрето (готвя й вкъщи, имам възможността засега почти изцяло да й давам само домашно произведени неща от парника и "стопанството" на майка ми ахахах). Иначе мисля й давам лъжицата да "куса" сама. Става мазало естествено (ох, не мога да намеря емотиконите..).
|
|
|
Post by verkapiperka on Mar 18, 2022 23:35:36 GMT 2
Само каката (първото дете) я захранвах по схема след 5 навършени месеца, аз и готвех пюрета, каши. Другите трима съм захранвала по-скоро комбинация ЗВБ и педагогическо. Healthy with Deni тъкмо я гледах днес, че е писала по въпроса. Коментирали сте я като инфлуенсър и затова я споменавам.
|
|