|
Post by javeliniya on Apr 13, 2021 10:20:35 GMT 2
Здравейте,
Нека тук обменим опит относно ортодонстките практики, на които сме се подлагали или обмисляме да предприемем.
|
|
|
Post by Ахинора on Apr 14, 2021 14:51:47 GMT 2
Привет!
Моят опит не е съвсем скорошен, но пък мога да споделя мнение като човек, отдавна минал през това лечение. Брекети сложих 2006-та година (бях на 12г., сега съм на 27) в клиника "Валор", гр. София. Имам малка челюст и се наложи да ми бъдат извадени 4 постоянни зъба. Имах безобразно криви горни и долни зъби, просто нямаше място да бъдат подредени без вадене. Брекети носих 3 години и 8 месеца, ритейнъри продължавам да слагам отвреме навреме, но рядко. Днес, 15г. по-късно нямам никакви размествания, а по време на лечението нямах нито 1 паднала частица от апарата, вкл. като носех ластици. За сума не мога да говоря, много време е минало и нямам представа как вървят цените в клиниката, а отношението беше безупречно и много професионално. Добавям, че по това време не живеех в София и пътувах всеки месец с родителите ми за лечението, но си заслужава резултатът. Профилът и лицето ми се измениха след лечението (към по-добро, разбира се), понякога човек не си дава сметка колко могат да изменят изражението зъбите.
|
|
|
Post by booky on Apr 14, 2021 18:47:30 GMT 2
Моите изживявания не са много положителни. 😂😂Носила съм брекети 2 пъти. Първият път бях на 11. Носих ги около две години и половина. Но след свалянето им, не бях много сериозна. Не носех редовно ритейнъри. Зъбите се разместиха... но сама си бях виновна.
На 21-22 сложих брекети за втори път. С тези вече си бях супер внимателна. След като ги свалих, имах ритейнър за през нощта на горните зъби, който си носех редовно и постоянен на долните зъби. Около година, след свалянето на вторите брекети, долните ми зъби започнаха да се изкривяват. Ходих на контролен преглед, зъболекарката ми каза, че за нея всичко е ок и няма повод за притеснения. Е, да, ама не.... След още няколко месеца видимо предните ми шест долни зъба се изкривяваха заедно, заради ритейнъра, за който са залепени. След последваща консултация ми направиха апаратче за долните зъби, което нося повече от една година, но резултатът е незадоволителен. Дори не знам, дали искам да продължавам лечението при същия ортодонт. Докато още носех брекетите бях с много добро впечатление, но сякаш вече е претоварена и изобщо не ти обръща внимание. Сега съм пред дилема, дали да продължавам да се мъча там или да ходя в друг кабинет, но това би означавало да започна пак всичко отначало и отново един куп пари за нещо с неясен резултат... 😥😥😥 Разглеждам и мнения за Денталайн, ако някой има опит, може да сподели.
Иначе накратко някакви неща, с които мога да съм полезна. Първите брекети бяха обикновени, с ластичета, нямам спомен за цена. Вторите ми бяха Деймън с 6 бели на горните предни зъби. (3200лв) Деймън са много по-лесни за почистване и поддръжка. Но нямам идея, защо толкова държах на белите брекетчета. 😂😂 Ако сега ги слагах, бих си сложила изцяло метални. Беше ненужен разход и не е като да не се виждат. 😂😂 Както каза Зай, хигиената е много важна и не трябва да се подценява. Иначе изходната ми позиция в началото беше мнооого криви зъби - един от долните беше пред горните. В момента след всички лечения проблемът е в долната челюст третите зъби и от двете страни, са изкривени. В никакъв случай не е супер драматично. Ама след толкова усилия и пари, си ги исках прави. 😥😥😥
|
|
|
Post by javeliniya on Apr 14, 2021 19:24:34 GMT 2
Предстои ми поставяне на алайнери Инвизалайн. За лекуващ ортодонт избрах д-р Мисова от Харизма Дент, Пловдив.
Случаят ми не е от най-тежките, но не е и за пренебрегване. Имам дълбока захапка, горната челюст покрива долната и двата ми горни кучешки зъба са струпани върху третите горни.За да се освободи място, ме посъветваха да махна горните мъдреци. Екстракцията на единия е вече факт, остава още един. Операцията по остраняване на зъба беше "предизвикателна", за щастие възстановяването безпроблемно.
Избрах лечението с алайнери след много консултации при различни ортодонти в София. Първоначално се бях насочила към брекети, но тъй като цените се доближаваха до тези на алайнерите, избрах вторите с условието, че моят случай го позволява. Ходих на консултация в Конфидент при д-р Маркова (Madmoiselle Aia се лекува при нея). Останах доволна от нея като професионалист и отношение към пациента, но посрещнах предложението ѝ за есктракция на горните премолари(четвъртите зъби) с известна доза резервираност. Търсейки друго мнение, отидох на преглед в Мастърдент. Клиниката е много луксозна, начинът на работа наистина е различен от всичко друго, което съм виждала в България. Ортодонтите там не са привърженици на екстракцията на постоянни зъби, заради евентуалната загуба на обем, която може да предизвика. Планът за лечение, който ми предложиха възлизаше на около 14К!!!, от които 10К за алайнери. Останалите, 4К включват попълване на долните ми изтъркани зъби, заради неправилната захапка,5 процедури лазерно лечение на парадонтоза, която диагностицираха само при поглед на панорамна снимка и др. За сравнение, в Конфидент цените на Инвизалайн варират около 7-8 хил. Цената, която аз платих при д-р Мисова, е 6 хил(ако се плати наведнъж сумата е 5.700). Внимателно проучих д-р Мисова, рейтингът ѝ в официални Инвизалайн сайт е висок, така че се надявам всичко да е наред.
След посещението ми в Мастърдент (там, където планът за лечение възлизаше на 14к)и диагностицирането с начален стадий на парадонтит, посетих още двама зъболекари, специализиращи в лечението на тази болест. Не откриха причина за притеснение, а и аз самата се учудих, тъй като венците ми не кървят. Наистина останах впечатлена от работата в Мастърдент, но в момента не смятам за нужно да давам 2К за третиране на проблем, който е почти несъществуващ при мен.
Видях, че и клиника Валор е спомената. Там също ходих на консултация, но за стандартни брекети. Доволна съм от обслужването и отношението, но цената беше почти колкото тази на алайнерите (около 5 хил).
Наистина се надявам да съм направила правилния избор, чакам с нетърпение поставянето на алайнери. Не чакам с нетърпение обаче, махането на втория мъдрец, но ще изтърпя всичките му прилежащи проблеми. Следващия месец ставам на 33. До 35 се надявам, детската ми мечта за красива усмивка да е осъществена.
В заключение, мога да препоръчам следната книга : Jaws: The Story of a Hidden Epidemic. Авторите, Пол Елрих и Сандра Кан, разглеждат разпространените дентални проблеми като следстие на новопридобити лоши навици на модерното общество - ядене на предимно меки храни, живот в затворени помещения с въздух, наситен с алергени, който провокира дишане през устата, вместо носа. Всички тези фактори допринасят за смаляването на човешката челюст, дотолкова, че да не може да побере всички зъби. Намирам книгата за полезна за бъдещи родители, а и за родители на малки деца.
|
|
|
Post by Deleted on Apr 14, 2021 20:04:42 GMT 2
Booky, опитай се да говориш все пак с нея за проблема. Не зная дали шините могат да изправят честно казано. По-скоро алайнер. И да е за нейна сметка, защото очевидно не е успяла да ти предложи подходящо за теб решение за запазване на линията и приключване на лечението.
Javeliniya, ОМГ! А ползваш ли зъбен душ? Ако не се лъжа, се отразява добре на парадонтоза в начален стадий, заради по-доброто почистване, което осигурява.
Sent from my SM-G980F using Tapatalk
|
|
|
Post by javeliniya on Apr 14, 2021 20:16:52 GMT 2
Javeliniya, ОМГ! А ползваш ли зъбен душ? Ако не се лъжа, се отразява добре на парадонтоза в начален стадий, заради по-доброто почистване, което осигурява. Sent from my SM-G980F using Tapatalk Ползвам да, от около година. Ежедневно почиствам с конец. След поставянето на алайнери, ще трябва да почиствам зъбите си на 3 месеца, вместо на 6. Аз съм за превенцията и се опитвам да следя изкъсо здравето си. Мастърдент наистина ме впечатли с оборудване, но разликата между 6К и 14 К е прекалено голяма и стандартът ми за момента не го позволява.
|
|
|
Post by ddv on May 2, 2021 19:28:59 GMT 2
Привет,
В процес на избор на специалист съм. Имам крив горен преден зъб като не бих казала, че ми създава някакъв дискомфорт. Помня все още моментът, в който зъболекарката ми извади предния млечен зъб, без да имам тръгнал нов. В резултат на това, когато дойде време той да расте, вече нямаше място за него и се изкриви.
Нямам особено опит със стоматолози в София, вадила съм два мъдреца при Казаков в Дентал БК. Препоръчвам го, ако някой търси чил хирург, за подобни операции. Та, имат и ортодонт в клиниката, записана съм за преглед след празниците.
Ще ми се да сложа алайнери, тъй като знам, че се свалят по време на хранене и това ще ме улеснява доста. Но пък цената е космическа. Знам за доктор Вълев - за моя случай, говорейки ориентировъчно, става дума за от 2500 лв нагоре, на челюст.
Много ще се радвам, ако дадете вашите насоки.
|
|
|
Post by Deleted on Aug 3, 2021 13:01:29 GMT 2
Леле какъв ужас си преживяла 😔 Усмивката ти е страхотна 😍 А Йовчев и зет му Главев са 🔝
|
|
|
Post by komkama on Aug 8, 2021 21:10:06 GMT 2
Аз в момента съм с брекети. Сложих сапфирени, с цветни ластици, защото прозрачните пожълтяват. Нося ги от 4 месеца, разликата от началото е огромна, особено на горните зъби. Имам дълбока захапка и това ще удължи лечението, иначе до няколко месеца зъбите ми би трябвало да са напълно подредени. Много съм щастлива, че се реших на тази стъпка, защото от малка ми е мечта, но нашите навремето нямаха възможност да ми сложат брекети и посрещам с усмивка всяка болка и неудобство свързано с тях. Ползвам електрическа четка, зъбен душ, интердентални четки, конец и вода за уста. Много държа зъбите ми да са здрави и бели и след лечението. Ортодонтът ми ми е приятел и не е в някоя известна клиника, но познавам друг негов пациент и съм гледала много снимки на работата му, така че му имам доверие. Понякога, особено след натягане на дъгите, брекетите ме влудяват, не е точно болка, а дискомфорт, но знам че си заслужава. Във фейсбук има група “Всичко за брекети”, в която споделят полезна информация.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
Post by scalestone on Aug 12, 2021 10:35:53 GMT 2
Здравейте и тук!
Вчера бях яхнала метлата и съсках на ум на себе си, но донякъде и други хора псувах, че не са ми обърнали внимание на захапката, че не ми е казано тези пусти мъдреци, ако не се извадят какво може да ми причинят.
Та освен, че съм като вампир в горните зъби, се оказа, че имам и неправилна захапка от дясно само. Отделно пак от дясно мъдреците са единият полегнала Тодорка, другият и той някакъв неопределен. На моменти ме болят. Почна май и ставата да ме боли от дясно заради неправилната захапка. Чудничко. И ме е яд на зъболекарката ми от Ловеч, че не ми каза до какво може да доведат тез ми ти дзъбища, а само ми казваше да отида да ги махна. Като й казах за захапката не било кой знае какъв проблем, то заради кривите зъби. А не е с малко опит и като цяло съм била винаги доволна от нея. Даже и шини съм носила при нея.
Та чакам времето да захлади, отивам и махам всичко. Поне само един се е показал, че е и много малък. Той поне няма да е с операция. Четвъртият е прав, но в костта.
Също след мъдреците директно в Smileart при Мила Стоянова. Ако каже, че и 4-ти зъби трябва да се вадят, заради липса на място, ще ги махам и тях. 8, 8 зъби, кой ти ги дава. Толкова съм подпалила, че вчера на работа чак ми се ревеше от яд, че по-рано не отидох на консултация.
Излях си мъката, мога да продължа работа.
|
|
|
Post by Kalisa on Aug 12, 2021 10:45:30 GMT 2
Ох, милата, това е доста голямо разочарование - да ходиш при някого дълго време и той да е толкова незаинтересован, че да пропусне да ти каже важни неща. Случвало ми се е. Отивай смело да ги вадиш. Моите всичките са извадени, а захапката е от съществено значение за здравето на зъбите и за превенция на пародонтоза след години.
|
|
|
Post by scalestone on Aug 12, 2021 11:06:28 GMT 2
Аз от години не съм ходила при нея. Във Варна живея, но се допитах и да нея все пак.
Абе колкото зъби трябва, толкова ще се вадят. Както каза ортодонтката на Елица, аз съм грацилна, малка уста, големи зъби.....
|
|
|
Post by scalestone on Aug 12, 2021 21:15:06 GMT 2
За Варна знам, че Едрев много го хвалят. В кораба мама също четох, а и ми е препоръчан от колежка, приятелка зъболекар и свекито (все още неофициално такова). Та той ще е.
Моите 3 са в костта, знам, че задължително се вадят по хладно време, за да се избегне вероятността от инфекции. Само 4-тото ню-ню се е показало. Та чакам да захлади и отивам. Тези дни даже ще му звъня да видим какво ще каже и кога ще ги махаме. Аз повече не ги искам в устата си и съм категорична по този въпрос. Както и че слагам брекети живот и здраве, защото ставата вече ме боли, а съм само на 31... (Пепке, драстее).
|
|
|
Post by Deleted on Aug 15, 2021 22:53:02 GMT 2
Може ли да ми препоръчате изпитан специалист за вадене на ретинирали мъдреци? Искам да сложа инвизалайн, но мъдреците ми не са израстнали и ще се наложи оперативно махане.
|
|
|
Post by Deleted on Aug 31, 2021 14:21:00 GMT 2
Носила съм три години брекети, зъбите са ми доста добре подредени, но горните са по-едри и въпреки четирите извадени мъдреци, седят малко по-напред. Отделно долните взеха да ми създават проблем с венците и като цяло обмислям консултации и ново лечение. Проблемът е, че никак не ми се вадят още 4 зъба (общо 8), защото най-често така се процедира, когато устата ти е малка, а зъбите не са дребни. Ваденето на много зъби отслабва костта, изменя лицето и т.н. и не знам, в голяма дилема съм. Като цяло естетически няма проблем, това, че са по-напред предимно аз си го забелязвам, но ме дразни и някак не ми е много комфортно в устата. Сложно нещо за зъбите. 😁
|
|
|
Post by Deleted on Aug 31, 2021 16:33:09 GMT 2
Момичета, като ви чета, всички имате сходни проблеми, само аз съм наопаки. При мен казусът е широка челюст с малки зъби и очевидно здрави гингивални връзки, така че зъбите ми имат бол желание и пространство да се ширят. Гингивалните връзки ще ги махна с лазер по съвет на много добър лицево-челюстен хирург. Търся си обаче ортодонт за трето и финално (да се надяваме) слагане на брекети, понеже има неща, които искам да доизкусуря - премахване на разстоянието между първите два горни резеца и прибиране на вторите два, защото в момента не сочат идеално надолу, а малко напред. Бях при Джуркова в Пловдив, първоначално бях доволна, зъбите ми са мноооооого по-добре отколкото бяха преди лечението, но пак не е това, което искам и което беше веднага след лечението. Та, ако се сетите за ортодонти с опит в подобни случаи, ще се радвам. В немско съм си набелязала някои вече. Засега си правя списък, бих обиколила няколко кабинета, преди да реша окончателно. Този път определено не бих се хвърлила на първия ортодонт с уж добро име.
|
|
|
Post by lyra on Aug 31, 2021 16:49:01 GMT 2
И аз съм тръгнала да оправям един крив зъб. Като бях малка носих шини, ама явно не попаднахме на правилния човек и след няколко години пак се изкриви зъбът. Обаче много се чудя при кой да отида. Моят зъболекар препоръчва д-р Пападопулу от Орторайз, приятелка се лекува при д-р Вехова, чета добри отзиви за д-р Йорданова и се обърках тотално. Хич не ми се иска пак да се дават пари и накрая да няма добър резултат.
|
|
|
Post by Deleted on Aug 31, 2021 21:26:51 GMT 2
Jinnafee, мой познат с такъв проблем беше при Куюмджиева (в София). Той беше доста взискателен и тя му се връзваше за всяко нещо - да вдигне единия зъб, да премести другия, буквалноза по-малко от мм разстояния.
Бях ходила на консултация при нея и не ми хареса свободата, която дава на пациента. Исках лекар, който да е категоричен в мнението си и да се обоснове защо е най-добре да стане по неговия начин, а не да прехвърля грешките върху пациента.
|
|
|
Post by Deleted on Sept 1, 2021 18:43:55 GMT 2
Брр, такива, които си прехвърлят вината на пациента, хич не ги обичам. Едно е да водите дискусия и лечението да е прозрачно т.е какво се прави, защо и докога, но съвсем друго да си виниш пациентите. Аз като ходих при Джуркова преди г/д две години, за да преценя дали искам да продължа при нея, тя ми заяви, че челюстта ми била широка и затова така станало. Не се сдържах накрая и ѝ казах, че аз от 99-та насам съм си с широка челюст и би трябвало отдавна да го е забелязала и да е предприела мерки. А и с времето стана все по-трудно да те приеме тя, жената вече си гледа галерията в Стария град и пациентите ги поема дъщерята, та това е малко разочароващо също.
|
|
|
Post by scalestone on Oct 12, 2021 15:22:29 GMT 2
Аз на 14-ти съм при Мила Стоянова (Smileart, Варна) да видим дали ще потвърди, каквото си мисля аз. Мъдреците Едрев каза поне 2 пъти много добре да си помисля, защото горният десен в най-лошия случай може да ме прати в болница за седмица на антибиотици, а долният десен пак в най-лошия случай да си остана до живот без чувствителност. Та гледайтииии, завиждайтиии. Но дори и без тях, при мен няма място, щот съм грацилна (пак гледайти, завиждайтиии) по думите на Стефанова (ортодонтката на Ели).
|
|
|
Post by booky on Nov 9, 2021 15:40:46 GMT 2
Планирам да си купя електрическа звукова четка на Филипс, понеже в момента използвам едно вековно Oral-B, което има нужда от смяна. И се колебая между сериите Protective clean и Diamond clean. Имате ли? Доволни ли сте от някой модел по-конкретно? И струва ли си двойната цена на Diamond clean?
|
|
|
Post by tiberia on Nov 9, 2021 16:14:48 GMT 2
Имам един от моделите на Diamond clean. Още ме боли сърцето колко пари дадох. Всеки с мнението си, но за мен тези четки не си заслужават парите. Ползвах я около 3 месеца и я захвърлих в шкафа. Изключително груби вибрации, зъбите почнаха да ме болят, особено тези, на които имам пломби. Иначе полират добре и леко избелват зъбите.
|
|
|
Post by Deleted on Nov 9, 2021 17:15:24 GMT 2
Tiberia, а с коя си в момента? Аз си ползвам Орал Би. Ако човек няма проблем с венците, може да си вземе такава.
|
|
|
Post by tiberia on Nov 9, 2021 18:20:20 GMT 2
Зай, в момента ползвам обикновена четка, не съм пробвала с въртяща глава. След опита с Филипс не ми се даваха още пари. Иначе по принцип нямам проблеми с венците или зъбите, чувствителност и тн. Ноо има доста хора, които ползват Филипс и са доволни, така че е индивидуално.
|
|
|
Post by Deleted on Nov 9, 2021 18:27:57 GMT 2
Моите венци са много чувствителни, обаче точно с Diamond Clean се оправиха. От обикновена четка болят или има опасност да прокървят, а ако взема твърде мека такава, имам чувството, че не почиства добре. Аз лично предпочитам четки с вибрации, а не въртящи се като моделите на Oral B, защото според зъболекаря ми точно вибрациите предотвратяват бързото трупане на зъбен камък, който влезе ли подвенечно, води до чувствителност. Съответно и на ултразвук ходя по-рядко. Ама трябва да призная, че четката си я купих през Miles & More програмата на баща ми, така че съм дала всичко на всичко 6 (да, шест) евро за нея. Как да не съм доволна? Сега пак бих я избрала, имам вече близо 3 години опит с нея: - За хората, тепърва свикващи с четка с вибрации, има вграден режим, който в продължение на две седмици постепенно увеличава интензитета. Аз си го изключих от самото начало, все тая ми беше. Не знам как би се отразил на хора с пломби, защото нямам, но моят опит е изцяло положителен. Не ме е боляло никога. По-новите модели вече имат и специално копче за избиране на интензитет от 1 до 3. - Главите на четките са взаимнозаменяеми т.е хората с тяло Protective Clean и тяло Diamond Clean ползват едни и същи модели и съответно плащат едни и същи цени. Най-скъпите глави излизат около 80 лв на година, толкова струва комплект от четири глави C3 Premium Plaque Defence (тях ползвам аз) - Кейсът на DiamondClean поддържа функция за зареждане, при Protective Clean си е само кейс, без допълнителни функции. - Говоря малко наизуст, ама съм почти сигурна, че моторът в двете четки е един и същ, а именно 62 000 движения в минута. На теория трябва да предлагат едно и също почистване, но Protective Clean да има по-къс живот, понеже частите ѝ са откровено пластмасови. Не съм пробвала и двата модела, не мога да кажа. - Парите са си доста, спор няма. Моят съвет е, ако някой иска високия клас четка, да се стикова с приятел/ка и да си вземат двоен сет. Често ги пускат на намаление в немския сайт на Филипс, аз имам и студентски код за 15% допълнителна отстъпка, наскоро точно така ощастливих две приятелки, които си ги поръчаха и с превозвач дойдоха до БГ. Та мога да съдействам и на съфорумки. Примерно: www.philips.de/c-p/HX9914_57/diamondclean-9000-elektrische-schallzahnbuerste-schwarz-und-rosegold - с моя код целият сет би излязъл 209 евро, грубо казано 209 лв на четка. А в Технополис в БГ единичната бройка е 400 лв.
|
|
|
Post by Deleted on Nov 9, 2021 22:37:30 GMT 2
Jinnafee, нямаш пломби? 😳 Не мога да не ти завиждам.
|
|
805 posts
|
Post by Yogurin@ on Nov 9, 2021 22:53:34 GMT 2
Хоп-троп, и аз тук. Аз постоянно имам проблеми със зъбите, но преди 10 години имаше реален шанс да ги изгубя набързо. Сигурно съм ви споменавала, че направих глупостта да си сложа гастрален пръстен, който породи ужасен рефлукс (бяха ми презатегнали прекалено въпросният пръстен). От това предните ми зъби пострадаха доста и дълго време се лутах между доста специалисти, включително и минах през стоматологичния факултет към МУ. Там докторът реши, че са кариеси, но дори и за човек като мен- неспециалист, се виждаше, че случаят не е точно такъв и реших да бягам с 200 оттам, за да не ми правят пломби. Тогава една позната ми сподели за зъболекар от който е много доволна - д-р Тянков. Решението, което ми предложи бяха фасети за горните зъби и директна реставрация за долните. Мисля, че тогава цялато нещо ми струваше около 7000лв. Направи ги доста естествени, аз в началото доста недоволствах, че не искаше да използва т.нар. "холивудско бяло" и ми ги направи с един тон по-тъмни, но като гледам сега как седи при всички Джизъсовци, Златки - (добре, че го направи). Наскоро, търсейки публикации за д-р Тянков се натъкнах на негова статия, в която говореше за моя случай, дори беше включил и снимков материал. Само не ми хареса, че ме е категоризирал като "булимичка" , но предполагам, че ефектът с рефлуксът при хора с подобно хранително разтройство е подобен на този, който си докарах и аз.
|
|
|
Post by Deleted on Nov 9, 2021 23:38:40 GMT 2
Jinnafee, нямаш пломби? 😳 Не мога да не ти завиждам. Sent from my SM-G980F using Tapatalk Да, при нас това си е ген, освен ако съзнателно не се опитва да си скапе зъбите човек. Кариесите и пломбите след бременностите и децата ще ги очаквам. И по-добре, че от звуците на зъболекарските машинки тръпки ме побиват. Yogi, много хубави са ти станали зъбите, поздравления, че си изтърпяла дългото седене на зъболекарския стол. Майка ми си направи фасети и каза, че е било бая болезнено преживяване. Впрочем, може ли да попитам защо си пожелала да си сложиш гастрален пръстен? Не знам дали е ок да питам, та не отговаряй, ако искаш.
|
|
805 posts
|
Post by Yogurin@ on Nov 9, 2021 23:51:11 GMT 2
Ааа, въобще не беше болезнено поставянето на фасетите, понеже бях наблъскана с упойки. По-стряскаща е гледката, когато ти изпилят зъбите и ти дадат огледалото, за да се огледаш. Едно към едно си с някой член на племе (знаете, има такива, в които си ги пилят, понеже смятат, че така са по-хубави ). Най-големият ми страх е да не ми паднат, докато съм сред хора. Още държат, но трябва да се сменят (около 10 години им е годността). {Spoiler} Иначе - пръстенът си го сложих, понеже от пубертета страдах от йо-йо ефект и започнах да губя битката. Постоянно се тормозех с диети с последващо преяждане и постоянно свалях и качвах допълнително.
Разделих се и с пръстена, понеже тялото ми го отхвърли. Само си докарах проблеми със зъбите, а и олекнах финансово доста, но човек се учи от грешките си.
|
|
|
Post by offthegrid on Nov 10, 2021 22:25:37 GMT 2
Приятелят ми влезе във форума заради нашите родни инфлуцки, а то се оказа, че мога покрай тях и най-сетне да си оправя 10 годишната драма с кривите зъби. Носила съм брекети 2 пъти, първият път сложени извън България, вторият при Доктор Кюмджиева като от нея съм доста недоволна. След 1 път въпреки постоянните ритейнари и прозрачните алайнери зъбите ми се върнаха почти в изходно положение, 2 път имах надеждата, че ще е за последно, но уви отворената ми захапка се върна с пълна сила, а ритейнарите не ми пасваха идеално още на стола при нея, на което тя не обърна никакво внимание и за разкош има все още останал полимер отзад на долните предни два зъба от някакви "рогца", които имаха за цел да променят позицията на езика ми. Сега съм се ориентирала към инвизалайн при Доктор Мисова за отворената ми захапка и изкривените долни зъби и след това най-вероятно и към фасети, за да мога най-сетне да се отърва от комплекса, който имам заради усмивката си и да почна да се усмихвам по снимки. Преди консултацията ми с нея обаче трябва да се простя с 4 ретинирали мъдреца и събирам кураж.
|
|